Tadeusz Słobodzianek

NAŠ RAZRED

Zgodovina v štirinajstih lekcijah
Kaj je v človeški naravi, da se iz prijatelja spremeni v sovražnika? Se zgodovina ponavlja?

Koprodukcija z Mestnim gledališčem Ptuj in Mini teatrom Ljubljana

 

Naš razred je ta hip eno izmed najbolj uprizarjanih in odmevnih besedil sodobne poljske dramatike, ki jo je Evropska gledališka konvencija uvrstila med deset najboljših sodobnih evropskih dram napisanih med letoma 2009 in 2010.

Zgodba temelji na resničnem dogodku, ki se je zgodil na Poljskem med drugo svetovno vojno, ko so v majhnem poljskem mestu Jedwabne na krut način ubili 1.600 Judov. Dolgo prikrivana resnica o tem dogodku - da so pomor dejansko izvršili njihovi poljski someščani in ne nacisti – je prišla na dan šele pred nekaj leti, saj so po vojni ta grozljivi pomor seveda zamolčali, preživeli pa so – tako rablji kot žrtve – morali sobivati še naprej, z vsemi osebnimi ranami, krivdo in maščevanji.

Avtor te virtuozno napisane drame skorajda dokumentarno sledi usodam desetih učencev nekega  povsem običajnega šolskega razreda, da bi skozi zapleten preplet usod prikazal grozovite posledice tako stalinistične kot nacistične ideološke indoktrinacije, ki sta med ljudmi povzročili popoln razkol in sovraštvo, in jih obremenili s kolektivno krivdo ter njenimi posledicami, ki ljudi določajo in zaznamujejo še danes. Ali kot pravi Wladek, eden izmed preživelih te neizmerno žalostne in hkrati poučne zgodbe: »Zmeraj sem verjel, da bo resnica na koncu zmagala.«

Nina Rajić Kranjac

je režiserka mlajše generacije, a je že režirala odmevne in tudi nagrajene uprizoritve. Med študijem na ljubljanski AGRFT je ekipa predstave Tri sestre A. P. Čehova, ki jo je režirala in v njej tudi nastopila, prejela študentsko nagrado za najboljšo produkcijo v celoti. Nina Rajić Kranjac je prejela tudi prvo nagrado za najboljšo produkcijo na Mednarodnem festivalu dramskih umetnosti v Zagrebu, in sicer za uprizoritev besedila Simone Semenič tisočdevetstoenainosemdeset, ki je prejela tudi Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo 45. TSD. Za režijo iste uprizoritve in režijo igralskega avtorskega projekta Brechta ZDAJ letim! je leta 2014 prejela fakultetno Prešernovo nagrado za režijo, leta 2016 pa za uprizoritev Zborovanje ptic (Gledališče Glej) nagrado Jurislava Korenića za najboljšo mlado režiserko na 56. mednarodnem festivalu MESS v Sarajevu in študentsko Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

Tadeusz Słobodzianek
Prva slovenska uprizoritev
Premiera
22. marec 2018
Naslov izvirnika
Nasza klasa
Prevajalka
Darja Dominkuš
Režiserka
Nina Rajić Kranjac
Dramaturginja
Marinka Poštrak
Scenografka
Urša Vidic
Kostumograf
Andrej Vrhovnik
Skladatelj in korepetitor
Branko Rožman
Koreografka
Tanja Zgonc
Lektorici
Barbara Rogelj in Irena Androjna Mencinger
Oblikovalec luči
Borut Bučinel
Oblikovalec maske
Matej Pajntar
Igrajo
Vesna Jevnikar
Peter Musevski
Vesna Pernarčič
Miha Rodman
Blaž Setnikar
Darja Reichman
Aljoša Ternovšek
Borut Veselko
Nejc Cijan Garlatti k. g.
Benjamin Krnetić k. g.
Ciril Roblek k. g.
Judita Polak k. g.