Miha Rodman

Član ansambla PG Kranj od leta 2012.

O igralcu

Rojen leta 1986 v Ljubljani. Že v gimnaziji je bil član šolske Impro lige, a si nikoli ni predstavljal, da bo oder njegova življenjska pot. Ko je bil sprejet na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani ga je zagrabila gledališka mrzlica, ki do danes ni popustila. Študij dramske igre in umetniške besede je potekal pod mentorstvom profesorjev Jožice Avbelj in Jerneja Lorencija. Za vlogo kralja Heroda v diplomski uprizoritvi Wildove Salome v režiji Marka Čeha je prejel akademijsko nagrado zlatolaska.
Sledilo je obdobje dela na svobodi. S sošolci je ustanovil Kulturno-umetniško društvo S.N.G. (Svobodno neinstitucionalno gledališče) in pod okriljem gledališča Glej je kreativno raziskoval prostor gledališča. Njegova prva premiera v profesionalnem gledališču so bile Race v režiji Nike Melink v SNG Nova Gorica, prva večja vloga je sledila v Prešernovem gledališču Kranj v predstavi Kako jemati njeno življenje v režiji Jerneja Lorencija. Leta 2012 je postal stalni član ansambla.

Nagrade

  • 2010 – Zlatolaska za vlogo kralja Heroda v diplomski uprizoritvi Wildove Salome
V tej sezoni nastopa
Avtorski projekt
25.671
vloga
Spiro Scimone
DOL
vloga Sin
Asher Kravitz
JUDOVSKI PES
vloga Kir
Ferdinand von Schirach
TEROR
vloga Obtoženi
Delo, Sobotna priloga
Vesna Milek
28. 01. 2017

/ …/ Konec koncev gre vedno samo za to: kako povedati zgodbo. Tu imamo zgodbo s perspektive psa. Dejstvo, da zgodbo pripoveduje pes, dovoljuje avtorju romana Asherju Kravitzu in posledično tudi meni (režiserju Yonatanu Esterkinu) in igralcu Mihi Rodmanu, da zgodbo o preganjanju Judov pripovedujemo z nevtralnega stališča. Ker pes je pes. Ne pozna razlike med nacisti in Judi. / …/

[pdf , 223 kb]
IGRA V UPRIZORITVAH
Avtorski projekt
25.671
vloga
Spiro Scimone
DOL
vloga Sin
Asher Kravitz
JUDOVSKI PES
vloga Kir
Ferdinand von Schirach
TEROR
vloga Obtoženi