Ela Peroci – Desa Muck

MUCA COPATARICA

Gledališka uprizoritev priljubljene pravljice o nenavadni muci, ki je vedno enako urejena in ravno prav stroga. Predstava je primerna za vrtec in nižje razrede osnovne šole.

Zvečer, ko otroci ležejo spat in ne pospravijo svojih copat, njihove mame tuhtajo, kaj narediti, da bi bilo naslednji večer enkrat drugače in da bi svoje ljube otročičke končno naučile redoljubnosti. In ko se otroci zjutraj zbudijo in ugotovijo, da copat ni, si mame izmislijo Muco Copatarico, ki nerednim otrokom odnese copatke. Ko otroke zazebe v njihove male nožice, hitro na lastni koži spoznajo, zakaj je dobro pospraviti copate – da jih lahko takoj obuješ. Tako jim ne preostane nič drugega, kot da se bosi odpravijo v gozd in jih poiščejo pri Muci Copatarici. In glej ga zlomka: po dolgem iskanju v beli hišici res zagledajo belo puhasto muco, ki se je rodila v domišljiji zaskrbljenih mam in oživela pred presenečenimi otroškimi očmi. Oživela v vsej svoji kosmati mehkobi, da bi otroke s pomočjo pravljice naučila, da je pospravljanje zanje samo koristno.

Odlična igralska zasedba, ki jo suvereno vodi Igor Štamulak v vlogi Bobka, najmlajšega od otroške druščine, izpelje tekoče zrežirano uprizoriteev brez nihanj, angažirano in prepričljivo. /.../ Predstava je zastavljena smelo, teče hitro in učinkuje živo, igra je živahna in razposajena, glede na odzive dela premierske publike, ki ji je v osnovi namenjena, pa bi jo brez dvoma mogli označiti tudi s pridevnikom "zabavno" - celota, skratka, vredna ogleda. Anja Golob, Večer

Predstava je preprosta in tudi dovolj jasna ter kratka (dobre pol ure) za nestrpen otroški avditorij. Če sklepamo po njihovem navdušenem nemiru in krohotu, je režiserka zadela. Ana Ivančič, Indirekt

Ta je pa težka! Res! Še danes, pa sem se kar dobro naspal, se nikakor ne morem odločiti, ali so se med šarmantno odigrano premierno predstavo Muce Copatarice v izvedbi ansambla Prešernovega gledališča v Kranju bolj zabavali otroci ali njihovi starši.  Vito Tofaj, Jana

Navdušenje večinsko mlajšega gledalstva na premieri daje slutiti, da bo prikupna predstava v osrednje gorenjsko gledališče privabljala mladež od blizu in daleč.
Alenka Žavbi, Nedeljski dnevnik

Predstava se je udeležila festivalov: 

  • Zlata paličica v Ljubljani, 2009
  • 21. Pikin festival v Velenju
  • Junij v Ljubljani 2017

Predstava je osvojila nagrade: 

  • nagrada za poseben umetniški dosežek za skupinsko igralsko kreacijo, Festival Zlata paličica, Ljubljana 2009
  • Zlata pika za najboljšo predstavo, 21. Pikin festival v Velenju
Večer
Anja Golob

Gledališka uprizoritev priljubljene pravljice o nenavadni muci, ki je pred kratkim praznovala abrahama in je po štirinajstih ponatisih in številnih posnetkih na gramofonskih ploščah, kasetah in zgoščenkah še vedno enako urejena in ravno prav stroga. »Odlična igralska zasedba izpelje tekoče zrežirano uprizoritev brez nihanj, angažirano in prepričljivo.«

Delo
Matej Bogataj

Kranjska Muca je domislena, duhovita in topla, ima smisel za suspenz in mehčanje napetosti, stavi na atmosfere in jih dovolj prepričljivo izvede. Na odru s premičnimi, vrtljivimi kulisami, scenograf je Damijan Cavazza, je razigrana in zabavna igralska skupina, njihova otroška transformacija je duhovito kostumsko podprta, kar je delo Ane Matijević. predvsem pa so igralci uspeli s pretežno komičnimi karakterizacijami in drobnimi miniaturami preprčljivo ustvariti otroški strah in pogum, trmoglavost in izvabljati sentiment - izstopajo I. Štamulak, D. Reichman, V. Pernarčič, ob zavzeti igri drugih, in seveda Desa Muck v naslovni vlogi, kot gozdna dobrohotnica s fiksacio na čevlje, skoraj Imelda, tokrat presenetljivo minimalistična, igralsko natančna in pridušena, z mobilnim repom!, s katerim daje poudarke izgovorjenemu. Zgoščena in učinkovita uprizoritev.

Indirekt
Ana Ivančič

Predstava je preprosta in tudi dovolj jasna ter kratka (dobre pol ure) za nestrpen otroški avditorij. Če sklepamo po njihovem navdušenem nemiru in krohotu, je režiserka zadela.

Gorenjski glas
Igor Kavčič

Po odzivih v dvorani, običajni obiskovalci premier so tokrat s seboj pripeljali svoje otroke, nečake in vnuke, bo kranjska Muca Copatarica obredla Slovenijo po dolgem in počez.

Jana
Vito Tofaj

Ta je pa težka! Res! Še danes, pa sem se kar dobro naspal, se nikakor ne morem odločiti, ali so se med šarmantno odigrano premierno predstavo Muce Copatarice v izvedbi ansambla Prešernovega gledališča v Kranju bolj zabavali otroci ali njihovi starši.

Nedeljski dnevnik
Alenka Žavbi

Navdušenje večinsko mlajšega gledalstva na premieri daje slutiti, da bo prikupna predstava v osrednje gorenjsko gledališče privabljala mladež od blizu in daleč.

Ela Peroci – Desa Muck
Premiera
21. februar 2008, PG Kranj
35 minut, nima odmora
Dramatizacija in songi
Desa Muck
Režija
Katja Pegan
Dramaturgija
Marinka Poštrak
Scenografija
Damijan Cavazza
Kostumografija
Ana Matijević
Glasba
Mirko Vuksanović
Lektura
Barbara Rogelj
Igrajo
Špelca, Bobkova sestrica
Vesna Pernarčič
Bobek
Igor Štamulak k.g./Aljoša Ternovšek
Janezek
Branko Jordan k.g./Miha Rodman
Tine
Matjaž Višnar k.g.
Tonka
Darja Reichman
Zajec
Pavel Rakovec k.g.
Muca Copatarica
Desa Muck k.g.