Vinko Möderndorfer

JAZ, BATMAN

Predstava je namenjena odraslim in mladostnikom od 11. leta naprej.
Möderndorfer s svojo pisavo išče Batmana, ki bo rešil vse krivice in družbo napravil (spet) srečno. Predstava o otroškem klicu 21. stoletja, ki mu odrasli ne znamo prisluhniti.

O predstavi

Nasilje postavlja človeštvu vprašanje že vse od začetka, saj smo z njim zaznamovani kakor s Kajnovim znamenjem. Z nasiljem pa se ne soočamo le v družbi, ampak tudi kot posamezniki. In to že precej kmalu. Nasilje med mladostniki danes ni osamljen pojav, nasprotno, z njim se srečujejo tako rekoč v vseh vzgojno-izobraževalnih ustanovah, kjer ugotavljajo, da dobiva vedno nove oblike in razsežnosti.

Nasilje med otroki izhaja iz nasilnih vedenjskih vzorcev odraslih, ki jih mladi prevzemajo, ko pa se pojavi, se v konflikt prej ali slej vključijo tudi odrasli in od njih je odvisno, ali se bo nasilnost razvila ali umirila.

Jaz, Batman je igra za vse otroke in za vse odrasle, ki imajo opravka z otroki. To bo predvsem igra, ki ni daleč od resničnosti, samo da je resničnost v resnici še bolj kruta in še bolj neizprosna. Humorno bo spregovorila o problemu, s katerim se srečujejo tako rekoč vsi starši. Gre za brezumno nasilje med najstniškimi vrstniki. Besedilo pa opozarja tudi na nemoč celotnega družbenega sistema, ki v nori dirki za uspehom in denarjem ne vidi več svojih najdražjih, svojih odraščajočih potomcev in njihovih težav – ki jih otroci kljub tehnološkemu napredku in precejšnjemu blagostanju ne znajo reševati sami.

O avtorju in režiserju

Vinko Möderndorfer je vsestranski in izjemno ustvarjalen avtor. Srečujemo ga kot dramatika, romanopisca, pesnika, libretista in scenarista, obenem pa tudi kot gledališkega, opernega in filmskega režiserja. V slovenskih gledališčih deluje že več kot trideset let, prav tako tudi v literaturi. Doslej je režiral prek devetdeset predstav, v svojem režijskem iskanju pa se je spoprijel z vsemi gledališkimi zvrstmi, slogi in žanri. 

Literarno pot je začel kot pesnik v drugi polovici sedemdesetih let. In v knjižni obliki izdal več kot štirideset del s področja proze, poezije, dramatike in esejistike, po svojem romanu posnel celovečerni film Predmestje, ki je na mednarodnih festivalih dobil številne nagrade. Prejel je tudi vrsto literarnih in drugih nagrad, pred dvema letoma Grumovo za dramo Vaje iz tesnobe.

V Prešernovem gledališču je v zadnjem času postavil na oder tri izjemno uspešne predstave – Malo in veliko Luno Borisa A. Novaka ter svoji drami Lep dan za umret in Limonada slovenica.

 

 

 

Delo
Simona Bandur
23. 01. 2014

Simona Bandur je za Delo napisala članek o predstavi z naslovom Kdo bi se boril, če smisla ni, če službic ni?.

[pdf , 923 kb]
Pil
Janez Vencelj
03. 01. 2014

Janez Vencelj je razmišljanja o predstavi objavil v reviji Pil z naslovom Kje si, Batman?

[pdf , 558 kb]
Story Slo
Ana Marija Mitič
25. 12. 2013

Intervju Ane Marije Mitič z avtorjem besedila ter režiserjem predstave Vinkom Möderndorferjem z naslovom Laž danes ni več sramota.

[pdf , 477 kb]
Mladina
Marjan Horvat
20. 12. 2013

Mladinina kritika Marjana Horvata z naslovom "Nad nasilje z Batmanom?"

[pdf , 325 kb]
Dnevnik
Ana Perne
12. 12. 2013

Dnevnikova kritika Ane Perne z naslovom Proti nasilju - z nasiljem.

[pdf , 344 kb]
Gorenjski glas
Igor Kavčič
10. 12. 2013

Iz kritike Igorja Kavčiča z Gorenjskega glasu:

"Usklajen igralski ansambel Prešernovega gledališča nam niti za trenutek ne daje občutka, da na odru niso trinajstletniki, saj gledalci lahko vseskozi zavestno ali podzavestno vstopamo v svet današnjih mladostnikov. ..... Jaz, Batman je predstava, ki ji prikimavamo, ja, točno tako je, hkrati pa nas je sram, da je tako in da ne naredimo dovolj, da bi bilo drugače."

[pdf , 318 kb]
Vinko Möderndorfer
Krstna uprizoritev
Premiera
30. april 2014
80 minut, brez odmora
Režiser
Vinko Möderndorfer
Dramaturg
Rok Andres
Kostumograf
Alan Hranitelj
Avtor glasbe
Bojan Jurjevčič - Jurki
Scenograf
Jože Logar
Lektorica
Irena Androjna Mencinger
Izdelava videa
Vesna Krebs
Oblikovanje maske
Matej Pajntar
Oblikovanje svetlobe
Bojan Hudernik
Igrajo
Gašper
Aljoša Ternovšek
Marko
Matjaž Višnar k.g.
Tina
Darja Reichman
Žele, Kriminalist
Miha Rodman
Pero, Oče
Borut Veselko
Jola
Vesna Pernarčič
Mama
Vesna Jevnikar
Gospa učiteljica za slovenščino
Vesna Slapar
Željkov oče
Peter Musevski