Kahlil Gibran

PREROK

Gibranov Prerok spada med tiste literarne mojstrovine, ki so tako univerzalne, da jih prebirajo ljudje vseh kontinentov in vseh generacij.

Prerok spada med Gibranovo pozno literarno delo in zaobjema vrhunec njegove filozofije. V njem Gibran skozi parafrazo svetopisemskih zgodb razpreda misli o življenju, o vsakdanjih in temeljnih vprašanjih, na katera slehernik išče odgovore vse od rojstva dalje. Osrednji koncept dela je misel o univerzalni ljubezni, o pomembnosti tega, da smo ljudje bitja, ki nas definira sposobnost ljubezni. Duhovna ljubezen je tisto vzvišeno, ki naj vodi in usmerja človeške poti, predvsem k večjemu dobremu, k sreči in k iskrenim odnosom. 

Kako pristopiti k besedam in misli, ki so skrbno izbrane, ki izhajajo iz globine življenja in se dotikajo najobčutljivejših prostorov človeškega bitja? Kako uprizoriti mistično poezijo? Režiserka Barbara Pia Jenič, pionirka senzorialnega gledališča v Sloveniji, se v tej uprizoritvi dotika občutkov, čutnosti, sinergij ... prvin, s katerimi je Gibranova vzvišena literatura subtilno prepredena. Prerokove besede izzivajo praznino, tišino in pavzo, nagovarjajo neizgovorljivo ter odpirajo vmesne prostore za dostop do nezavednega in s tem dosegajo celovitejšo potopitev gledalcev v dogajanje te umetniške mojstrovine.

 

Nagovor direktorice: 

http://www.pgk.si/info/gledalisce/nagovor

Beseda umetniške vodje in dramaturginje:

http://www.pgk.si/info/gledalisce/beseda

 

Odrsko priredbo proznega dela PREROK sofinancirajo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Kranj in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

Kahlil Gibran
Prva slovenska uprizoritev
Premiera
5. oktober 2018, Koprodukcija PG Kranj, Zavod Senzorium, SMG Ljubljana, SSG Trst. Odrsko priredbo proznega dela PREROK sofinancirajo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Kranj in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.
Naslov izvirnika
The Prophet
Prevod
Lojze Bratina
Režija in scenografija
Barbara Pia Jenič
Dramaturški sodelavki
Marinka Poštrak in Kristina Mihelj
Oblikovalec zvoka
Peter Penko
Oblikovalec videa
Gregor Mesec
Kostumografka
Tina Kolenik
Koreografinja
Jasna Knez
Lektorica
Mateja Dermelj
Igrajo
Učitelj
Miha Rodman
Almitra
Maruša Oblak
Učiteljev glas
Vladimir Jurc