Neda R. Bric

DR. PREŠEREN

Biografska drama

Letos mineva 170 let od smrti našega velikega pesnika Franceta Prešerna, katerega ime ponosno nosi naše gledališče. O njem in njegovem življenju se vsak Slovenec pouči že v rosnih šolskih letih, njegovo ime in delo pa ga hote ali nehote spremljata tudi ves čas odraslega življenja, saj je Prešeren ena od osebnosti, ki so največ prispevale h kulturi slovenskega naroda. V njegovem imenu odpiramo šole, društva, zavode, njegove pesmi recitiramo ob praznikih, odlomki iz njegovih del se citirajo ob vseh primernih in neprimernih priložnostih, najprestižnejše nagrade, ki se podeljujejo umetnikom, so poimenovane po njem, njegov lik krasi celo kovanec za dva evra, njegov rokopis je del grafične podobe slovenskega potnega lista … In ne nazadnje, naše gledališče nosi njegovo ime. Tako se narod zahvaljuje svojemu heroju. Kot vemo, pa sam ni užil sadov svojega dela. Prav nasprotno, zdelan in zgaran, osamljen in strahovito razočaran je v revščini umrl nedaleč od mesta, kjer danes stoji gledališče z njegovim imenom. Žal, usoda večine slavnih umetnikov.

Ali danes umetnika dojemamo drugače? Od kod mnenje, da mora umetnik stradati, da lahko dobro ustvarja, da se dobra umetnost rodi iz trpljenja … Zakaj se vladajoče strukture v naši tako težko pričakovani, novonastali državi vedejo do umetnosti in umetnikov enako, kot so se tuji »vladarji«, odločevalci v vseh obdobjih prej? In kaj se zgodi, ko je umetnost podvržena tako opevanemu trgu, oblastnikom in kapitalu, za katere ima umetnik vrednost, dokler se z njim lahko fotografira in kiti, a le do trenutka, ko le-ta zahteva primerno plačilo za svoje delo.

Tudi o teh vprašanjih se bo v zgodbi o življenju našega največjega poeta in njegovih sodobnikov razpisala Neda R. Bric v drami, ki jo piše za naše gledališče. Nekaj glavnih poudarkov nam je že zaupala:

»Igralci Prešernovega gledališča neko dopoldne na gostovanju v nekem kraju sredi Slovenije čakajo, da bodo odigrali že kdo ve katero reprizo predstave o Prešernu za šolsko publiko, saj je v Prešernovem letu veliko povpraševanje po vsem, kar diši po velikem Kranjcu. Med čakanjem na začetek predstave se odvije naša predstava: na začetku trdna struktura, v kateri igralci med čakanjem razvijajo različne téme, izrekajo stavke, dialoge iz predstave o Prešernu, ki se mešajo s pogovori o njihovih vsakodnevnih tegobah in problemih. V strukturo, ki počasi razpada, se vmešajo daljši prizori iz Prešernovega življenja s ključnimi momenti in zanj pomembnimi osebami. Z uporabo videa se spremeni tudi »temperatura« dogajanja, zapelje nas v drug čas in prostor, kjer sledimo življenjski poti znamenitega pesnika, ki je konec svojega življenja dočakal prav v Kranju. Predstavo v celoti prevevajo Prešernovi verzi, uporabljeni na različne načine, tako da prek njih spoznavamo pesnika, njegovo bit in misel. Njegova univerzalna poezija, ki jo sicer preveva duh tedanjega časa, s svojo prodornostjo in daljnovidnostjo proseva do današnjih dni in tako vse poveže v občečloveško in brezčasno.

Neda R. Bric 

je poznana kot pretanjena upodobljevalka življenjskih zgodb znanih Slovencev (spomnimo se samo predstave Eda – zgodba bratov Rusjan, ki je gostovala na Tednu slovenske drame, ter predstave Nora Gregor - skriti kontinent spomina). V Šempetru pri Gorici rojena igralka in režiserka ves čas sodi v vitalno jedro igralskega ansambla SMG, v katerem se je zaposlila takoj po končanem študiju dramske igre na AGRFT, a kot neugnana in z mediteransko energijo prežeta osebnost išče še druge poti izražanj bodisi v neinstitucionalnih gledališčih bodisi kot ustvarjalka lastnih projektov; sodelovala je v več kot desetih filmih. Med letoma 2014 in 2016 je bila v. d. direktorja SNG Nova Gorica. Magistrski študij režije je uspešno končala s predstavo Eda – zgodba bratov Rusjan. Odtlej redno režira, praviloma po svojih dramskih predlogah; tako je 2018 za naše gledališče napisala in režirala Zrno soli, mednarodni projekt je nastal v koprodukciji z Narodnim gledališčem Tuzla.

Neda R. Bric
Krstna uprizoritev
Premiera
3. decembra 2019. Produkcija: Prešernovo gledališče Kranj
Režija
Neda R. Bric