Boris A. Novak

KDO JE NAPRAVIL VIDKU SRAJČICO

Zgodba o štiriletnem fantku iz revne družine, ki ima 6 bratov in sestric in hodi naokrog v izrabljeni srajčici, svojem edinem oblačilu.

Gre za eno najlepših zgodb o solidarnosti in o tem, da bo svet boljši in ljudje v njem srečnejši, če nas bo v življenju vodil občutek za druge, če bomo solidarni, čuječi in v stiski pripravljeni pomagati drug drugemu. Nauk te izrazito humano naravnane pravljice je natanko v tem. Izpostavlja humani odnos do živali, rastlin, ljudi, pa tudi do nežive narave ter opozarja na neizogibno povezanost in vzajemno prepletenost vseh živih bitij, kar je v današnjem svetu, ki stavi zgolj na izkoriščanje in egoizem, za vzgojo otrok in razmislek odraslih še kako pomembno. Narava nam daje vse, mi pa bi ji radi vzeli še več in ob tem povsem zanemarili dejstvo, da brez nje življenje na tem planetu ne more obstati.

Vsak od sedmih otrok Vidkove družine premore le eno oblačilo – srajčko – in ko jo preraste, jo dobi naslednji, mlajši otrok. Ubogi Videk je najmlajši v družini, zato vedno dobi srajčice, ki so najbolj ponošene. Njihova mama je vdova, ki je vse dolge dneve primorana delati na poljih bogatega kmeta, da lahko sploh nahrani svoj trop otrok. Za vse skrbi sama, otrokom sama šiva srajčke, a le pozimi, ko so dela na poljih končana. Mali Videk nikoli ne pride na vrsto za novo srajčko, saj so zime vedno prekratke, njegovi starejši bratci in sestrice pa vsako leto večji, tako da jih mamino šivanje komaj dohaja. Ko se Vidku srajčica od ponošenosti že tako stanjša, da mu pade z ramen in začne hoditi napol nag naokrog, se v naravi, ki ga obdaja, zgodi čudež. Na pomoč mu priskočijo živali in rastline – ovčka, trnjev grm, pajek, potočni rak in ptička – ki mu s skupnimi močmi sešijejo lepo mehko belo srajčico, kakršne še ni imel in Vidku, pa tudi nam, na tankočuten način pokažejo, da se dobro vselej z dobrim vrača.

Pripovedko Kdo je Vidku napravil srajčico je po pravljici, ki jo je Fran Levstik za otroke napisal pred 140 leti, dramatiziral Boris A. Novak. Po njej je bila 1984 posneta istoimenska radijska igra za otroke, nekaj let kasneje pa še TV muzikal za otroke Zdravilo za strah(1988). 

 

Nagovor direktorice: 

http://www.pgk.si/info/gledalisce/nagovor

Beseda umetniške vodje in dramaturginje:

http://www.pgk.si/info/gledalisce/beseda

September 2018
07
pet
čez približno dva tedna
18.00, Dvorana PGK
08
sob
čez približno dva tedna
10.00, Dvorana PGK
Boris A. Novak
Premiera
7. september 2018, Produkcija Prešernovo gledališče Kranj
40 minut, brez odmora
Režija
Katja Pegan
Dramaturgija
Marinka Poštrak
Scenografija
Voranc Kumar
Kostumografija
Ana Matijevič
Avtor glasbe in korepetitor
Mirko Vuksanovič
Jezikovno svetovanje
Barbara Rogelj
Oblikovalec maske
Matej Pajntar
Oblikovalec svetlobe
Igor Berginc
Igrajo
Videk (4 leta)
Blaž Setnikar
Vidkova mati
Tinkara Kovač k. g.
Majda (10 let)/Trnov grm
Vesna Jevnikar
Fran (9 let)/Rak krojač
Peter Musevski
Anica (8 let)/Ptica šivilja
Darja Reichman
Tomaž (6 let)/Pajek tkalec
Aljoša Ternovšek
Katka (5 let)/Ovca
Vesna Slapar
Tehnično osebje
Tehnični vodja mag. Igor Berginc Inspicient in rekviziter Ciril Roblek Šepetalka Milena Sitar Luč Nejc Plevnik Ton Robert Obed