54.TSD slovesno odprt

Sinoči smo s podelitvami nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije ter premiero uprizoritve Boj na požiralniku, slovesno odprli 54. Teden slovenske drame.

54. TEDEN SLOVENSKE DRAME SLOVESNO ODPRT

Sinoči, 27. marca 2024, smo na svetovni dan gledališča slovesno odprli že 54. Teden slovenske drame, osrednji festival slovenske dramske ustvarjalnosti, ki ga Prešernovo gledališče organizira s podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Kranj.
 
Do 9. aprila 2024, ko bomo na sklepni slovesnosti podelili festivalske nagrade, se bo v tekmovalnem in spremljevalnem programu zvrstilo 12 predstav, tri predstave bodo namenjene mlajšemu občinstvu, v dodatnem programu pa bomo lahko spremljali kar 15 dogodkov.
 
Na sinočnji uvodni slovesnosti v režiji Bora Ravbarja sta imela slovesna nagovora podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe, ki je poudaril pomen festivala za Kranj in izrazil hvaležnost, da se lahko Kranjčani zgodaj spomladi dodobra naužijejo kulture, ter državni sekretar na Ministrstvu za kulturo mag. Marko Rusjan, ki je izpostavil pomen povezovanja in sodelovanja mnogih akterjev pri pripravi Tedna slovenske drame, katerega raznolik program odraža tesno prepletenost kulturnega ekosistema. Zbrane je nagovoril tudi direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak, ki je izrazil ponos in veselje, da bo mesto Kranj skoraj dva tedna dihalo z dramo in vrhunskim gledališčem.
 
Prisluhnili smo slovenski in mednarodni poslanici ob svetovnem dnevu gledališča, ki sta ju zapisala slovenski režiser Žiga Divjak in norveški dramatik Jon Fosse.
Sledila je slovesna podelitev stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije, in sicer: igralskih nagrad »Duša Počkaj« za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih Jerneju Gašperinu in Saši Tabakoviću , nagrade »Marko Slodnjak« za izjemne stvaritve v režiji v zadnjih dveh letih Nini Šorak , nagrade »Marija Vera« za življenjsko delo Željku Hrsu ter nagrade »Polde Bibič« za življenjsko delo Dragi Potočnjak.


 
Nato je sledila premierna uprizoritev gledališke črtice Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca Boj na požiralniku v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.
 
Vabljeni k ogledu fotografij otvoritvenega večera:

 
---
Slovesno odprtje 54. TSD
Avtorica scenarija: Nina Kuclar Stiković
Režiser: Bor Ravbar
Voditeljici: Vesna Pernarčič, Vesna Slapar
Glasbenika: Kiki in Jaka Florjančič


Dogodek je tu! Dogodek imate v mestu!
Več o festivalskem programu: www.tsd.si