Tomaž Kukovica

Votanove hčerke

Literarni večer
Predstavitev novega znanstveno fantastičnega kriminalnega romana Tomaža Kukovice. Z avtorjem se bo pogovarjala Slavica Okorn, JSKD OI Kranj.

Tomaž Kukovica, filozof, sociolog kulture in pisatelj iz Kranja (Virus resnice - 2002, Maščevanje preteklosti – 2006, Pokopališče ubitih angelov – 2011), v četrtem romanu - Votanove hčerke, odpre bralcu pot v svet, ki ga vsi zanikajo. V svet, ki ga skoraj nihče uradno noče priznati. Toda neobstoječi svet, svet največjih ezoteričnih resnic, ki se vrti okoli Marije Orsitsch, jemlje dih še tako nejevernemu bralcu.

Vaški posebnež Martin Hren, ki je bil vse svoje življenje predmet posmeha v domačem kraju, nepričakovano umre. Smrt človeka, ki so se ga domala vsi vaščani praviloma izogibali, pa vnese v podeželsko vasico silovito in nepričakovano dinamiko dogodkov: na Martinovo posest prileti posebna enota severnoatlantskega sporazuma. Za njimi se pojavi lokalna policija in enota za biološka tveganja. Vsi prišleki v vasi želijo čim prej temeljito pregledati truplo nepomembnega pokojnika. A žal ne najdejo tistega, kar so iskali. 

Vzporedno s Hrenovo smrtjo obveščevalne službe zasledijo neobičajen pojav, kateremu sledijo nezaslišani razpleti vojaških posegov in okoljske kataklizme. Nerazkrite odgovorne osebe zahtevajo od podrejenih pričakovano razlago nepojasnjenih dogodkov. Toda sledi ne vodijo pravzaprav nikamor. Še manj v logično povezane dogodke, čeprav indici vodijo do potankosti pregledanih Hrenovih posmrtnih ostankov.

Knjiga je izšla v založbi Fara d.o.o., Škofja Loka 2018 / za založbo: Davorin Kranner 

Tomaž Kukovica