The Tiger Lillies, Julian Crouch, Phelim McDermot:

Peter Kušter

Nenavadna igra, namenjena odraslim in mladini, navdušuje z groteskno-morbidno intenzifikacijo dobro znanih zgodb in črnim humorjem.

Grozljiva in hkrati humorna Hoffmannova slikanica Peter Kušter, torej literarna predloga tokratne uprizoritve, danes velja za eno znajbolj kontroverznih slikanic. To so zgodbe o neposlušnih otrocih, ki s svojim neprimernim vedenjem sramotijo starše in rinejo v težave, ker so gluhi za njihova opozorila. Za to jih doletijo krute telesne kazni, ki sicer ne dosežejo želenega učinka in se za nikogar ne končajo dobro. Predvsem pa se slabo končajo za neposlušne otroke, kar nazorno prikazujejo grozljive (in hkrati smešne) ilustracije. Nasilnost, pa čeprav groteskna, pač ni ravno združljiva z načeli demokratične vzgoje in nenasilja ter z iluzijo, ki jo ponujamo otrokom, da je z dobro voljo mogoče rešiti vse konflikte v prid vseh in vsakogar. Pa vendar slikanica vedno znova, vse od prve objave 1845 v Nemčiji, navdušuje in vznemirja odrasle in otroke, navdihuje umetnice in umetnike (tudi Roalda Dahla in Tima Burtona), nanjo aludirajo številne satire, njene motive si izposojajo v oglaševanju … Kljub nelagodju, ki ga vzbuja – ali prav zaradi njega. 

V zgodbah se strah uporablja, da bi se otroci naučili lepega vedenja in ubogljivosti. Ne glede na dvomljivo izročilo tovrstne črne pedagogike spada delo med najuspešnejše otroške knjige; njeni motivi so bili uporabljeni v literaturi, na filmu in televiziji. Mark Twain je delo prevedel v angleščino, nedavno pa je ameriška serija Family guy parodirala njene epizode.


 

The Tiger Lillies, Julian Crouch, Phelim McDermot:
Prva slovenska uprizoritev
Premiera
07. december 2016. Produkcija: SNG Nova Gorica
90 minut, nima odmora
Naslov izvirnika
Shockheaded Peter
Prevajalec
Andrej Rozman Roza
Režiserka
Ivana Djilas
Dramaturginja
Ana Kržišnik Blažica
Lektor
Srečko Fišer
Avtorji aranžmajev
Boštjan Narat, Blaž Celarec, Joži Šalej
Korepetitor
Joži Šalej
Scenografinja in oblikovalka lutk
Barbara Stupica
Kostumografinja
Jelena Proković
Koreografinja
Maša Kagao Knez
Svetovalec za animacijo lutk
Brane Vižintin
Oblikovalec svetlobe
Samo Oblokar
Oblikovalka maske
Tina Prpar
Asistentka scenografinje
Ana Žerjal
Asistentka kostumografinje
Neli Štrukelj
Igrajo
Ana Facchini
Kristijan Guček
Peter Harl
Gorazd Jakomini
Patrizia Jurinčič Finžgar
Jure Kopušar
Matija Rupel
Marjuta Slamič
Andrej Zalesjak
Glasbeniki
Blaž Celarec k. g., Boštjan Narat k. g., Joži Šalej k. g.