Wilhelm Hauff, priredba Boštjan Štorman

Palček nos

Igrano - lutkovna predstava po pravljici Pritlikavec Nosan, avtorja Wilhelma Hauffa. Priporočljiva starost: 4+, 45 minut

Zaradi predrznosti lepega Jakoba doleti kazen. Sedem let mora služiti Zeliščni coprnici in v tem času postane odličen kuhar. A kazen s tem ni odslužena. Coprnica ga spremeni v palčka z dolgim nosom in ga pošlje v svet. Jakob postane vojvodov glavni kuhar in spozna, da sta znanje in srce pomembnejša od lepega videza.

O predstavi

V igrano – lutkovni predstavi, obogateni s songi, se pojavljajo različne lutkovne tehnike; od mimičnih lutk, mask, ploščatih lutk, vse do animiranih predmetov in komišibaja (oblika pripovedništva ob slikah). Animatorja spretno prehajata iz lika v lik, nagovarjata mlado občinstvo in jih vključujeta v predstavo, ko zgodba naleti na težavo.

 

Pritlikavec Nosan

Zgodba o malem palčku z dolgim nosom, nemškega, romantičnega pisca Wilhelma Hauffa, je ena od številnih zgodb, zbrane v zbirki Pravljice, ki so v obliki almanaha izšle leta 1826. Hauff je zgodbe zapisoval v času, ko je služboval kot učitelj otrok, tedanjega obrambnega ministra, generala baron Ernsta Eugena von Hugelsa. Zgodbe, ki nas na začetku popeljejo na bližnji vzhodu, nato pa na nemška tla, povezuje pripoved v slogu Tisoč in ene noči.

Hauff je v svojih delih pogosto komentira politično situacijo tistega časa. Zavzema se je za kaznovanje nepravičnosti in svoje upe polaga na dobrega vladarja, ki bi ljudem prinesel srečo in blaginjo.

Pravljice Wilhelma Hauffa, za razliko od pravljic Bratov Grimm, v slovenskem prostoru,  niso v tolikšni meri znane. So pa zelo priljubljene med otroki na nemško govorečem območju. Doživele so različne odrske postavitve in ekranizacije, tokrat prvič pa se Pritlikavec Nosan, v nekoliko prirejeni obliki, predstavlja tudi na slovenskem, lutkovnem odru.

 

 

Priporočljiva starost: 4+

Wilhelm Hauff, priredba Boštjan Štorman
45 minut
Priredba, režija, oblikovanje in izdelava lutk, rekvizitov in scene
Boštjan Štorman
Glasba:
Goran Završnik
Igrajo
Boštjan Štorman, Lucija Ćirović