Nebojša Pop-Tasić

Onjegin

Po motivih romana Aleksandra Sergejeviča Puškina Jevgenij Onjegin
Jevgenij Onjegin, znameniti roman v verzih, je nastajal kar sedem let, štiri mesece in sedemnajst dni.

Aleksander Sergejevič Puškin (1799, Moskva – 1837, Sankt Peterburg) je bil utemeljitelj moderne ruske literature v obdobju romantike, cenili so ga kot največjega ruskega pesnika, izjemno pomemben pa je bil tudi kot pisatelj in dramatik. Pisal je vse literarne zvrsti tistega časa – liriko, pripovedno poezijo, romane, novele, drame, kritične eseje, osebna pisma in tudi zgodovinsko fikcijo. V svoje pisanje je vpletel ljudski govor. 

Roman v verzih Jevgenij Onjegin je bil objavljen po delih med letoma 1825 in 1832, v celoti pa je izšel leta 1833. Pesnitev ima za osnovo epsko podlago, ki se ji pridružujejo lirske sestavine, pa tudi ironija in satira. Jevgenij Onjegin je peterburški plemič, ki ima vse, vendar je zdolgočasen in naveličan življenja. Na podeželskem posestvu spozna sestri Olgo in Tatjano. Njegov prijatelj Lenski je zaljubljen v Olgo, sam pa začne dvoriti Tatjani. Tatjana se vanj zaljubi in mu v pismih izpove svoja čustva. A nestanovitni Onjegin začne izkazovati svojo pozornost njeni sestri Olgi. S tem prizadene in užali prijatelja Lenskega. Pomerita se v dvoboju, v katerem je Lenski ubit. Kasneje se Onjegin zave svoje ljubezni do Tatjane, a je že prepozno. Tatjana se je medtem že poročila in nikakor ne bo prelomila poročne zaobljube. Možu bo zvesta, čeprav Onjegina nikoli ne pozabi. 

Avtor odrske priredbe Puškinovega romana je Nebojša Pop-Tasić (1962, Zemun), ki je v slovenskem prostoru znan kot vsestranski gledališki avtor, režiser, dramaturg, avtor glasbe, zelo uspešen pa je tudi kot filmski scenarist. Napisal in dramatiziral je več dramskih besedil: Koža, Requiem ali otrok, ki je ustvaril svet, Body Marilyn Monroe, Kako sem postal Slovenec, Agatha, Gospa Bovary, Kaj pa če …, ki so bila uprizorjena v različnih slovenskih gledališčih. Je soavtor nagrajenega scenarija Družinski film, ki ga je napisal skupaj z režiserjem Olmom Omerzujem. Režiserka krstne uprizoritve je Yulia Roschina (1982, Moskva), ki je za režijo Pop-Tasićeve dramatizacije Gospe Bovary prejela Borštnikovo nagrado za režijo leta 2015.
 

Nebojša Pop-Tasić
Premiera
11. maja 2018. Produkcija: SLG Celje
75 min, nima odmora
Režiserka
Yulia Roschina
Dramaturginja
Alja Predan
Scenografinja in kostumografinja
Vasilija Fišer
Avtor glasbe
Branko Rožman
Avtor video projekcije in oblikovalec svetlobe
Jaka Varmuž
Svetovalca za odrski gib
Natalia in Ravil Sultanov
Svetovalec za ples
Matjaž Farič
Lektor
Jože Volk
Igrajo
Onjegin
Vojko Belšak
Tatjana
Tanja Potočnik
Lenski
Aljoša Koltak
Olga
Minca Lorenci