Simona Semenič

LEPE VIDE LEPO GORIJO

Sodobna drama
Sodobna drama

" Lepa Vida se zbudi. Dobro jutro! Morda bo danes drugače. Morda se danes pesnitev konča s srečnim koncem. Morda.

Lepa Vida se zbudi. Stegne svoje blede ročice, tanke prste, na njih pa – ni prstana! Ojoj. Kazen? Skurit jo bo treba.

Spusti si dolge lase, Vida! / Ne spogleduj se s neznanci, Vida!

Spni si dolge lase, Vida! / Ne bodi zategnjena, Vida!

In posledica? Saj veš ... Naj gori!

Danes bo gorela, ker je oblečena preveč. Res je! Jutri naj gori, ker je oblečena premalo. Tako je!

Lepa Vida se zbudi v nov dan. Govoriš preveč, to se ne spodobi! Mhm. Govoriš premalo, to je nevljudno! Res je. Zakurili bomo, pa bomo potem videli!

Lepa Vida danes teče. Teče hitreje kot ostali. O ne, takih ne maramo. Na grmado! Jutri bo tekla za ostalimi. Uf, lenoba. Naj gori!

Lepa Vida je utrujena. Diagnoza? Danes na meniju: vse od kurbe do poporodne depresije. Haha.

Kazen? Ugani.

Lepe vasi so že zgorele.

In Lepa Vida se zbudi v nov dan. Morda."

(Maša Pelko)

 

Simona Semenič

(Foto: Nada Žgank)

 je celostna gledališka ustvarjalka (dramatičarka, performerka, producentka, pedagoginja, pisateljica ter seveda tudi dramaturginja), ki se je v zadnjih desetih letih s svojo plodovito in vznemirljivo dramsko pisavo uveljavila kot eno osrednjih imen sodobnega slovenskega gledališča, njena besedila pa so stalnica tudi na tujih odrih. Leta 2018 je prejela nagrado Prešernovega sklada za ustvarjalni opus zadnjih dveh let. Večkratna nominiranka in dobitnica Grumove nagrade za besedila 5.fantkov.si (2009), 24ur (2010) ter sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije (2015).

Maša Pelko

(Foto: arhiv AGRFT)

je režiserka in dramatičarka najmlajše generacije. Našo pozornost je pritegnila že kot študentka gledališke režije na ljubljanski AGRFT z izjemno in izvirno postavitvijo Cankarjevega Kralja na Betajnovi, svoj izjemen občutek za dogajanje in odnose pa je potrdila tudi z režijami predstav na profesionalnem odru (npr. avtorski projekt po motivih kratke proze Raymonda Carverja O čem govorimo, ko govorimo o ljubezni v SNG Drama). Prav tako je tudi občutljiva in peresa vešča dramatičarka, saj je na 48. Tednu slovenske drame leta 2018 za dramo Kraljevi otroci prejela nagrado za mlado dramatičarko.

Simona Semenič
Krstna uprizoritev
Premiera
marca 2021
Režiserka
Maša Pelko