Asher Kravitz

JUDOVSKI PES

Koprodukcija z Mini teatrom Ljubljana
Zgodba o pogumu, želji po preživetju in prijateljstvu med človekom in psom, ki ju tudi smrt ne more ločiti.

Zgodba se začne pred nebeškimi vrati, pred katerimi se po smrti znajdeta Jošua in njegov pes Kir, ki mu  Bog ne dovoli, da bi stopil vanj, saj je »rezerviran« samo za ljudi. Toda Jošua zahteva od Boga, da v Raj spusti tudi njegovega najboljšega prijatelja. Zato Bog poprosi Kira, da mu izpove svojo življenjsko zgodbo. In prav njegova ganljiva, ter na trenutke tudi humorna in predvsem pretresljiva pasja pripoved o življenju v času nacističnega vzpona in o težki in velikokrat tudi smrtno nevarni življenjski poti vse od rojstva do smrti Boga prepriča v to, da tako vdanega prijateljstva ne more ločiti niti smrt. Kirova življenjska zgodba je zgodba njegove sprva srečne mladosti v judovski družini, vse do ločitve z njo, pa vse do služenja v enoti SS v taborišču v Treblinki ter do ponovnega srečanja z Jošuo. Judovski pes je zgodba o pogumu, želji po preživetju in dostojanstvu, predvsem pa zgodba o prijateljstvu, ki ne pozna meja in ki ga ne more ločiti niti nacizem niti smrt. 

 

 

O REŽISERJU

Yonathan Esterkin (rojen leta 1981 v Izraelu) je trenutno koordinator mednarodnih odnosov, režiser in dramaturg v gledališču Haifa v Izraelu. Tam je ustanovil tudi program Otroci ustvarjajo v gledališču. Med letoma 2005 in 2014 je bil režiser, prevajalec in profesor na Akademiji za gledališko umetnost Beit Zvi in na Šoli umetniškega izražanja Haderech. Je tudi novinar pri dnevniku Maariv, finančnem časopisu Global, revijah Liberal Magazine in Theater Magazine idr. ter od leta 2003 član žirije za nagrade izraelskega nacionalnega gledališča. Diplomiral je iz režije in gledališke teorije na univerzi v Tel Avivu, na tamkajšnji Odprti Univerzi je študiral še politologijo in filozofijo. Leta 2014 je bil  predstavnik Izraela na festivalu Theatertreffen v Berlinu. Na Tednu slovenske drame v Kranju so gostovale kar tri njegove predstave, ki jih je v svoji domovini režiral po slovenskih besedilih: 5fantkov.si Simone Semenič, Hodnik in Vladimir Matjaža Zupančiča. Vse tri je prevedel iz angleščine in jih uprizoril na akademiji Beit Zvi. Judovskega psa režira drugič: prvič ga je na oder postavil v Gledališču Alley v Tel Avivu leta 2010.

 

FESTIVAL:

6. mednarodni gledališki festival Kolkata, Indija

Gorenjski glas
Igor Kavčič
14. 02. 2017

Miha Rodman je odličen, v vseh pogledih je kot igralec znal izkoristiti besedilo, ki je prav toliko, kot se nam zdi abstraktno, v svojem bistvu tudi zelo jasno. Monodrama Judovski pes je zgodba o prijateljstvu, pogumu in preživetju. Scena je enostavna, a prepričljiva, igralec brez težav lahko v različnih vlogah deluje v njej. Predstavi dodatno dimenzijo daje nekakšna »anketa« v obliki zvočnih intervencij, v kateri izvemo, da se tudi Slovenija med drug svetovno vojno ni izognila holokavstu. Očarani nad igro, potešeni v razumnem pogledu na povedano in zaskrbljeni nad dejstvom, da dogajanja v svetu v zadnjem času dokazujejo, da imamo ljudje zelo kratek spomin, saj se iz dogodkov komaj osemdeset let nazaj očitno nismo prav nič naučili, se ob koncu predstave vendarle vprašamo: je pes res pametnejši kot človek?

[celotno kritiko si lahko preberete tukaj]

[pdf , 155 kb]
Delo
Igor Bratož
10. 02. 2017

/ .../ Malo me je skrbelo, da bi lahko koga prizadelo, da je v delu o holokavstu toliko humorja, zato sem rokopis dal prebrati nekaj preživelim iz koncentracijskih taborišč. Rekli so mi, da ni v knjigi nič žaljivega. Celo več, povedali so mi, da tudi tisti, ki so v vojni izgubili premoženje, družino, celo dele svojih teles, nikdar niso izgubili humorja, to je bilo zadnje, kar te je zapustilo. V pravi resnici je tragično in komično, taki smo ljudje. / .../

[pdf , 428 kb]
Delo, Sobotna priloga
Vesna Milek
28. 01. 2017

/ …/ Konec koncev gre vedno samo za to: kako povedati zgodbo. Tu imamo zgodbo s perspektive psa. Dejstvo, da zgodbo pripoveduje pes, dovoljuje avtorju romana Asherju Kravitzu in posledično tudi meni (režiserju Yonatanu Esterkinu) in igralcu Mihi Rodmanu, da zgodbo o preganjanju Judov pripovedujemo z nevtralnega stališča. Ker pes je pes. Ne pozna razlike med nacisti in Judi. / …/

[pdf , 223 kb]
Oktober 2018
23
tor
jutri
Gostovanje: Mini Teater, Ljubljana
20.00
Mini Teater
November 2018
03
sob
čez približno en teden
Gostovanje: , ZDA
Asher Kravitz
Prva slovenska uprizoritev
Premiera
27. januar 2017 v Mini teatru Ljubljana, 10. februar 2017 v Stolpu Škrlovec, Kranj
90 min, brez odmora
Naslov izvirnika
Hakelev hayehudi, 2007
Prevajalka
Katja Šmid
Režija, koncept, priredba, scenografija in kostumografija
Yonathan Esterkin
Dramaturginja
Anja Krušnik Cirnski
Video in zvok
Vid Hajnšek
Lektorica
Mateja Dermelj
Igrajo
Kir
Miha Rodman