Ajda Tomazin v sodelovanju z ustvarjalci

JATA IZKUŠENIH PTIC

Družbena koreografija v III. Življenjskem obdobju
Družbena koreografija v III. Življenjskem obdobju.

JATA IZKUŠENIH PTIC

Družbena koreografija v III. Življenjskem obdobju

 

Kranj, 24. 9. 2019 – Kot avtorski koncept mag. Ajde Tomazin je tudi pod njenim mentorstvom, režijo, koreografijo in likovno zasnovo nastala predstava Jata izkušenih ptic, Družbena koreografija v III. življenjskem obdobju, ki bo krstno uprizoritev doživela 4. oktobra 2019 ob 16h z začetkom v Stolpu Škrlovec.

Po besedah Jasmine Založnik Jata izkušenih ptic enakovredno razpira poglede in spomine vseh njenih delov/deležnic in v dialogu in spoju ustvarja edinstveno zgodbo Kranja. Subtilno opisuje njegovo spreminjajočo podobo, beleži spomine in družbeni utrip mesta, ki je podvržen osebnim doživetjem in vtisom. Prvoosebna pripoved s poudarjeno subjektivnostjo razpira množičnost sobivajočega percipiranja posamičnega kraja in dogodka ter tako z rahločutnostjo spregovori o spreminjanju, minevanju, spominih, bližini, soodvisnosti in povezanosti. Kljub temu da so ti pogledi intimni in edinstveni, so lahko dovolj splošni, da se v njih posredno prepoznamo, kot tudi občutimo lepoto medsebojnih razlik in naše lastne ranljivosti.

Jata izkušenih ptic gledalca popelje po vnaprej začrtani poti skozi mesto s slušalkami, na katerih se zgodbe prelivajo z vizualno barvuro mestne scenografije. Jata izkušenih ptic obiskovalke_ce vabi, da iz vloge opazovalca in poslušalca prestopijo v začasno skupnost ter jo s svojo prisotnostjo nadgradijo. 

Kaj pomeni nov list življenja? Kakšen je utrip mesta skozi otroške oči? Se bodo lastovke kmalu vrnile? Kdaj bom šla ponovno na sprehod ob Kokri? Vidiš tole cvetočo češnjo? Zakaj umira Evropa? Ali ljubimo Kranj? Kako se razvija mesto?

 

*Začetek vseh predstav je v Stolpu Škrlovec. *Vstop prost. Število jate je omejeno, zato so obvezne rezervacije na: rezervacije@layer.si *Za predstavo je obvezna udobna, športna obutev.

 

Projekt razvija vsebine, ki so del programa ∞končno kranj 2025 - kandidatura za evropsko prestolnico kulture.

Ajda Tomazin v sodelovanju z ustvarjalci
Avtorski koncept, mentorstvo, koreografija, režija in likovna zasnova
Ajda Tomazin
Mentorstvo, sorežija
Rok Kravanja
Dramaturgija
Jasmina Založnik
Oblikovanje zvoka
Iztok Drabik Jug
Strokovna sodelavka za komunikacijo
Zala Orel
Koordinacija
Danaja Batinić
Strokovni sodelavki za delo s starostniki
Nena Škerlj, Katarina Vidic Čorović
Tehnična podpora za postavitev odra
Jože Bizovičar
Fotografija
Maša Pirc
Produkcija
Ajda Tomazin (Odprti predali)
Koproducenti
Zavod Carnica, Ljudska Univerza Kranj, Prešernovo gledališče Kranj, Zavod O, Loški oder Škofja Loka, s podporo Mestne občine Kranj in Ministrstva za kulturo RS
Hvala
Mateja Šmid, Nena Škerlj, Katarina Vidic Čorović, Selman Čorović, Rožle Tomazin, Iris Bukovec Ćulibrk, Marjana Žibert (Gorenjski muzej) in Jure Lavrin(Nina Bulatovix)
Igrajo
Nastopajoča jata
Nika Rožej, Vladka Matijevec, Jasna Vitez, Vera-Verinika Planinšek, Lidija Tolič, Polonca Tomazin in Zlata Marn