Po romanu Ivana Tavčarja

49. TSD - VISOŠKA KRONIKA (AVTORSKI PROJEKT)

49. TSD – Tekmovalni program - SNG Drama Ljubljana
Smo Slovenci Izidorji ali Juriji?

Zgodovinski roman, objavljen leta 1919 kot podlistek v Ljubljanskem zvonu in leta 1921 v prvi knjižni izdaji, velja kljub nedokončanosti (Tavčarja je prehitela smrt) za eno najboljših del v slovenski književnosti. Čeprav je dogajanje postavljeno v 17. stoletje, so bile zgodovinske teme – tridesetletna vojna, preganjanje čarovnic, preganjanje protestantov – po véliki vojni bralstvu blizu in vsako novo obdobje odkriva v pripovedi svoje probleme.

Starinski slog kronike prinaša sočen, razgiban jezik, v katerem se pisateljeva domišljija in čustvo družita z močno ironijo in realističnim opazovanjem življenja, vsebinsko pa namenja Tavčar poleg boja proti klerikalizmu in družbeni zaostalosti veliko pozornosti domoljubju in ljubezni do zemlje: z izbiro kmečke snovi, opisovanjem lepote domačih krajev in jasnimi protinemškimi stališči. Kako aktualno nas nagovarja kronika davnih časov še stoletje pozneje – z gledališkega odra?

Izidor je nosil grehe očeta. Izidor je živel pravila okolja. Pridno je delal. Ko bi se moral upreti, je obmolčal, Izidor. Bal se je očeta in bal se je Boga, Izidor. Ko je Izidor ljubil, je ljubil neodločno in molče. Ko bi moral Izidor zakričati, se je obrnil stran. Izidor je dopustil možnost, da je Agata čarovnica. Ker je pridno delal in ker se je bal. Izidor ni živel. Gledal je v tla, ko bi moral pogledati v oči. Gledal je v nebo, ko bi moral udariti na gobec. Izidor.

Jurij je zakričal. Jurij je ljubil. Jurij je skočil.

Smo Slovenci Juriji ali Izidorji? 
So Slovenke Margarete ali Agate? 
 

Po romanu Ivana Tavčarja
Premiera
20. 1. 2018
220 minut, z odmorom
Režija
Jernej Lorenci
Dramaturgija
Matic Starina
Scenografija
Branko Hojnik
Kostumografija
Belinda Radulović
Skladatelj
Branko Rožman
Oblikovalec svetlobe
Pascal Mérat
Koreograf
Gregor Luštek
Lektorica
Tatjana Stanič
Asistenta režiserja
Mirjana Medojević, August Braatz
Igrajo
Tamara Avguštin
Nina Ivanišin
Klemen Janežič
Aljaž Jovanović
Janez Škof