49. TSD - JENKOVA SOBA

49. TSD – Dodatni program - Rezidenčna delavnica dramskega pisanja
Rezidenčna delavnica dramskega pisanja “JENKOVA SOBA” bo potekala od 28. 3. do 1. 4. 2019

Letos obeležujemo 150 let odkar je slovenski pesnik in pisatelj Simon Jenko zapisal svoje poslednje besede. Ob tej priložnosti smo se v Prešernovem gledališču Kranj v okviru 49. Tedna slovenske drame, v sodelovanju z Layerjevo hišo, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Zavodom za turizem in kulturo Kranj ter Društvom Krik, odločili, da program brezplačne delavnice dramskega pisanja, ki bo letos prvič potekala kot umetniška rezidenca, poimenujemo "Jenkova soba".

Štirje izbrani udeleženci (število sodelujočih na delavnici je omejeno) bodo v času delavnice bivali v Layerjevi hiši in se pod vodstvom mentorice Kim Komljanec urili v pisanju dramskih besedil.

Fokus letošnje delavnice bo odrski dialog; kako besede delujejo na odru, zakaj delujejo in kaj vse lahko z njimi dosežemo, kako jih lahko pisec in igralec kar najbolje uporabijo, kaj na odru izrečene besede pomenijo in kaj skrivajo?

O mentorici

Kim Komljanec je dramatičarka, dramaturginja in lektorica, gledališka režiserka in vodja izobraževanj o dramatiki in gledališču. Občasno tudi igralka. Po diplomi iz francoskega jezika in književnosti ter slovenskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je magistrirala iz pisanja besedil in dramaturgije na Univerzi v Exetru v Združenem kraljestvu. Izobraževanje je kasneje nadaljevala v Londonu pri Book, Music and Lyrics, kjer se je izšolala v pisanju libreta za muzikal.

Številna dramska besedila Kim Komljanec so bila uprizorjena v slovenskih institucionalnih, neodvisnih in ljubiteljskih gledališčih, druga so doživela uprizoritve v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike. Njene radijske igre so posneli in predvajali na Radiu Slovenija in Radiu Trst (RAI). Ena od dragocenih delovnih izkušenj je bila tudi rezidenca v prestižnem londonskem gledališču Royal Court.

Kim Komljanec piše dramska besedila v slovenskem in angleškem jeziku. Vodila je podružnico otroške gledališke šole Theatretrain, kasneje pa v Cambridgeu postala umetniški vodja foruma dramatikov WRiTEON. Sodeluje z več mednarodnimi mrežami dramatikov in gledaliških ustvarjalcev. V letu 2019 bo njeno dramsko besedilo Sink or Swim uprizorjeno v slovitem gledališču ADC v Cambridgeu, kjer so svojo pot med drugim začeli John Cleese, Emma Thompson in Hugh Laurie.

Mentorica
Kim Komljanec