David Ives

VENERA V KRZNU

Ivesova drama je predvsem zgodba o gledališču, o večni igri zapeljevanja in izmikanja, o skriti moči oživljanja dramskih likov in vživljanja v njih.

Venera v krznu (Venus in Pelz) je ena izmed najslavnejših novel avstrijskega pisatelja Leopolda von Sacher-Masocha. Delo je napisal leta 1870, v njem je avtor opisoval razmerje med dominantno žensko in šibkim, ponižanim in podrejenim moškim, kar je bilo za tiste čase nekonvencionalna in šokantna podoba moško-ženskega razmerja. Prototip dominantne, erotično vznemirljive in vseh konvencij osvobojene ženske je Sacher-Masoch izoblikoval prav z osrednjo junakinjo novele Venera v krznu, fatalno Wando. Njena upodobitev je v času nastanka novele pomenila popoln odklon od ustaljene predstave o ženskah nasploh – bila je diametralno nasprotje takratni družbeno in seksualno zatrti ženski, ki je bila moškemu podrejena in ki sta ji bili namenjeni le vlogi matere in/ali žene.

Na gledališki avdiciji se namreč med Wando in režiserjem splete nevarna erotična zveza, ki plast za plastjo razkrije pasti mešanja fikcije in realnosti ...

 

Nagovor direktorice: 

http://www.pgk.si/info/gledalisce/nagovor

Beseda umetniške vodje in dramaturginje:

http://www.pgk.si/info/gledalisce/beseda

 

November 2018
05
pon
čez približno dva tedna
22
čet
čez približno štiri tedne
Gostovanje: Slovensko ljudsko gledališče , Celje
19.30
Slovensko ljudsko gledališče
David Ives
Prva slovenska uprizoritev
Premiera
26. september 2018, Produkcija Prešernovo gledališče Kranj
90 minut, nima odmora
Naslov izvirnika
Venus in Fur
Prevajalec
Jaša Drnovšek
Režiser
Primož Ekart
Dramaturginja
Simona Hamer
Scenograf
Damir Leventić
Kostumografka
Suna -Ljubica Čehovin
Glasbena oblikovalka
Darja Hlavka Godina
Lektorica
Maja Cerar
Oblikovalec svetlobe
Andrej Hajdinjak
Oblikovalec maske
Matej Pajntar
Igrajo
Thomas
Borut Veselko
Wanda
Vesna Pernarčič
Tehnično osebje
Tehnični vodja mag. Igor Berginc Inspicient in rekviziter Jošt Cvikl Šepetalka Judita Polak Luč Nejc Plevnik Ton Stefan Gladović Frizer in masker Matej Pajntar Garderoberka Bojana Fornazarič Odrski tehniki Robert Rajgelj, Boštjan Marčun in Marko Kranjc Kamberov . Zahvale Iztok Vadnjal Mira Jarni Mariana Johnson (SNG Drama Ljubljana) Janez Koleša Angelina Karimović (MGL) Robert Waltl Matej Primec Katja Jazbec (Mini teater, Ljubljana) Slavica Janošević (SMG, Ljubljana) Katarina Škaper (izvedba kostumske adaptacije)