Svetlana Makarovič

SOVICA OKA

Marionetna predstava

Zgodba o mali, kapriciozni sovici Oki, ki se odloči, da ne bo več navadna, nočna ptica, temveč dnevna sova. Luna jo sicer želi pregovoriti, a nič ne pomaga. Zjutraj, ko sovja družina zleze v posteljo, si Oka natakne sončna očala in razposajeno poleti v beli dan. Dogodivščinam naproti – tudi nevarnim!

Tudi po več kot 45 letih pravljica Svetlane Makarovič ostaja antologijska. Brezčasno sporoča, da svet ni popoln, da odnosi prinašajo mnoge izzive in da se celo zakoni narave včasih ne zdijo najbolj pravični. Kljub temu je nujno, da vedno delujemo po svojih najboljših močeh in da poskušamo druge sočutno sprejeti prav takšne, kot so. Takšna spoznanja nam prinašajo modrost, dosežemo pa jo le, če življenje pogumno doživljamo in okušamo.

Lahko bi rekli, da je Oka trmasta in naivna, a v resnici je predvsem radovedna, razigrana in iskrena – njena veličina je prav v tem, da želi novosti doživeti s svojimi, kakor rada pravi, največjimi in najlepšimi očmi. Čeprav si zaradi tega nakoplje marsikatero težavo in se zaplete v marsikateri konflikt, skozi neprecenljive izkušnje v resnici odrašča. In na svojem popotovanju spozna še nekaj: da padce, štrbunke in strahove lažje prenesemo, če imamo prijatelje.

Svetlana Makarovič
45 minut
Režija
Brane Vižintin
Avtorica likovne podobe
Suzi Bricelj
Dramaturginja
Nuša Kalan
Scenografija
Damir Leventić
Avtorja glasbe
Svetlana Makarovič, Jože Šalej
Lutkovni tehnolog
Lutkovni tehnolog:
Igrajo
Polonca Kores
Sovica Oka, Luna
Lovro Finžgar
Druga Sovica, Medved, Račka
Matevž Müller
Oče Sovir, Lisica, pes Vav, Luna - animacija
Boštjan Sever k. g.
Prva Sovica, Zajček, Miška, Sonce - animacija