Simona Hamer

RAZGLEDNICE ALI STRAH JE OD ZNOTRAJ VOTEL, OD ZUNAJ PA GA NIČ NI

Vsaka postaja življenja prinaša novo preizkušnjo in vsako križišče novo odločitev: katero pot izbrati?

Dramski tekst Razglednice, ki je nastal na pobudo ravnatelja Igorja Samoborja, črpa inspiracijo iz (slovenskih) posameznic, ki so prestopile in premaknile meje znanega in mogočega. Razglednice so potovanje. Dobesedno in metaforično. Živopisen vrtiljak dogodivščin in spoznanj na življenjskem vandranju neke ženske − Slehernice. Tekst postavlja v svoje središče vprašanje alternative današnjemu bezljanju skozi življenje, kjer večina mehanično prehaja vedno isto pot od doma do službe, z občasnim nedeljskim izletom na Šmarno goro. Povprečen zahodnjak se tako duši pod težo nakupovalnih polic, tarna nad tankostjo denarnice, izgublja glavo v vseh »moram«, medtem ko radira sezname, ki se začenjajo z »želim«, in z vedno večjim strahom škili čez ograjo k sosedom.

Iskanje drugačnih, še ne uhojenih in s civilizacijskimi smetmi zapacanih poti se zdi danes hkrati nuja in eksotika. Redki, ki stopajo po njih, so deležni tako občudovanja kot prezira.

O AVTORICI

Simona Hamer sodi v najmlajšo generacijo slovenskih dramatikov, v gledališču pa deluje tudi kot dramaturginja. Dolgoletna članica PreGleja je svojo pisavo dodatno mojstrila na številnih delavnicah dramskega pisanja v Sloveniji in tujini, z raziskovanjem performativnega segmenta gledališča v avtorskih projektih in s (so)ustvarjanjem priredb in dramatizacij za gledališče in radio.

 

Simona Hamer
70 minut, brez odmora
Režija
Ajda Valcl
Dramaturgija
Eva Kraševec
Scenografija
Jasna Vastl
Kostumografija
Belinda Radulović
Skladateljica
Polona Janežič
Koreografija
Sebastjan Starič
Lektor
Arko
Oblikovalec luči
Vlado Glavan
Oblikovalec videa
Mladen Stropnik
Asistentka dramaturginje (študijsko)
Varja Hrvatin
Asistentka scenografinje (študijsko)
Maruša Mali
Igrajo
Polona Juh
Saša Pavček
Nina Valič
Barbara Žefran