Svetlana Makarovič

Prekleti kadilci

Bridek humor Svetlane Makarovič nas bo sprehodil skozi svetovno tobačno zgodovino in naslikal precej hudomušen kadilski mozaik.

Uprizoritev Prekleti kadilci je označena kot gledališki koncert, ker se na eni strani spogleduje s koncertno formo in na drugi ohranja tipično gledališke elemente. Glasba prehaja v gledališke prizore in obratno. Pri tem pa se razmišljanje o kajenju in kadilski problematiki nenehno prepleta z utrinki iz življenja in dela naše prve dame nikotina, Svetlane Makarovič.

Svetlana, ta iskrena in brezkompromisna lučenoska, s svojim delom vedno znova zadene v osrčje problemov sodobne družbe. Neizprosno razgalja dvoličnost, zahrbtnost, povzpetništvo in samoljubje. Njena beseda je kot nabrušen nož, oster in precizen tudi takrat, kadar govori o lepem, dobrem, nežnem in o ljubljenem. V kratki satirični knjižici Prekleti kadilci skozi genezo kadilskega rodu obračuna z nasprotniki kajenja.

Nestrpnost do kadilcev pa lahko v nekem trenutku postane metafora za vsakršno nestrpnost, ki se pojavlja v naši družbi. To je nestrpnost, ki zlahka dobi krila in preraste v sovraštvo. Pri tem ostaja odprto vprašanje, ali naj ta občutja v družbi zatiramo ali priznavamo. Negativna čustva so ravno tako del našega celostnega psihološkega sveta. Mogoče bi jih bilo veliko bolje prepoznati in izraziti kot pa zatirati? Svetlana Makarovič je v svojem prepričanju neizprosno jasna: »Kdor ne zna sovražiti, tudi ljubiti ne zna!« Kako naj se do tega kompleksnega vprašanja opredelimo sami?

Svetlana Makarovič
Premiera
6. april 2018. Produkcija: SNG Drama Ljubljana
120 min, z odmorom
Režiser
Tin Grabnar
Avtorja songov
Jani Kovačič, Svetlana Makarovič
Avtor glasbe
Boštjan Gombač
Dramaturginji
Brina Klampfer, Darja Dominkuš
Scenograf
Dorian Šilec Petek
Kostumografinja
Sara Smrajc Žnidarčič
Lektorica
Tatjana Stanič
Koreografinja
Anja Mejač
Korepetitorica
Ana Erčulj
Oblikovalca luči
Dorian Šilec Petek, Vlado Glavan
Avtor notne transkripcije
Blaž Pucihar
Igrajo
Kadilka, Protikadilka, vokal, flavta
Nina Valič
Kadilka, Protikadilka, vokal, pianino
Pia Zemljič
Kadilec, Protikadilec, vokal, harmonika
Janez Škof
Kadilec, Protikadilec, vokal, kitara, pianino
Aljaž Jovanović