Marius von Mayenburg

Mučenik

Subtilna in večplastna drama, ki norost in strast pubertete izenači z norostjo in strastjo verskega fanatizma

Drama Mučenik je napisana v strukturi filmskega scenarija iz 27 kratkih prizorov. Zgodba osvetljuje Benjamina – najstnika, ki postane tako versko obseden, da postane mučenik. Postavlja se vprašanje ali je spreten provokator oziroma se na ta način zgolj upira staršem ali pa je le osamljen adolescent?

Marius von Mayenburg velja za enega najuspešnejših in najbolj prodornih nemških sodobnih dramatikov. Njegova dela so prevedena v več kot 30 jezikov in so bila uprizorjena v Nemčiji in na številnih tujih odrih. V svojih dramah razčlenjuje sodobno družbo, najbolj ga zanimajo družina in zapleteni družinski in drugi odnosi.

Kot izhaja iz gledališkega lista, je dramo Mučenik napisal kot odziv na aktualne razprave o islamu, ki se mu zdijo dvolične. "Ti novi desničarski politiki se pretvarjajo, da branijo tako imenovane zahodne oziroma krščanske vrednote. Prvič, mislim, da ti ljudje nimajo najmanjšega pojma, o čem govorijo. Ničesar ne vedo o kulturi, ki jo domnevno branijo. Drugič, sam resno dvomim o tako imenovanih krščanskih vrednotah. In ravno o tem sem hotel spregovoriti v Mučeniku: preden začnemo navajati Koran, da bi dokazali, kakšno nasilno besedilo je, bi si morali podrobno ogledati 'našo' Knjigo," je povedal.

 

Marius von Mayenburg
1 uro 45 minut, nima odmora
Režija:
Boris Kobal
Dramaturginja:
Tatjana Doma
Scenografinja:
Urša Vidic
Kostumografinja:
Mira Strnad
Avtor glasbe:
Petar Eldan
Lektor:
Jože Volk
Igrajo
Ravnatelj
Renato Jenček
Biologija, kemija, zemljepis
Minca Lorenci
Zgodovina, športa vzgoja
Andrej Murenc
Župnik
Bojan Umek
Dijak
Blaž Dolenc
Njegova mati
Jagoda
Dijak
Urban Kuntarič k. g.
Dijakinja
Živa Selan k. g./Beti Strgar k. g.