Jean de La Fontain

LA FONTAINOVE BASNI

KUD Cona 8
Koprodukcija: Festival Ljubljana in SNG Opera in balet Maribor

La Fontainove basni so izvirna baletna predstava za otroke vseh starosti, ki temelji na treh izbranih basnih Jeana La Fontaina, ki imajo naslove: Miška in lev, Nečimrna vrana ter Zajec in želva. Balete povezuje igralec, v vlogi samega La Fontaina, ki vsebino basni predstavi občinstvu.

Basen, kot literarna oblika, ima pri komunikaciji z otroki nekatere prednosti. V njih nastopajo živali, ki so izrazito blizu otroškemu svetu, s katerimi se z lahkoto povezujejo in ki predstavljajo poudarjene človeške lastnosti in karakterje.

Otroško razumevanje metafore se prvotno vzpostavi ravno skozi igro in pravljico, prevladujoči liki pa so velikokrat prav živali. Basen je torej poučna ne samo na svoji dobesedni ravni (zgodba in nauk), temveč tudi formalno, kot vzorec prenesenega pripisovanja pomenov oz. metafor.

Predstava gre v abstrakciji še korak dlje – vzpostavlja neposredno vez v izražanju iste vsebine skozi dva povsem ločena medija – besedo in gib. Pred otroškim občinstvom bo prikazana primerjava, kako skozi gib, balet izraziti in povedati isto vsebino.

Jean de La Fontain
Ideja, scenarij, scenografija, luč in režija
Saša Potisk
Koreografija
Luka Žiher
Kostumografija
Tina Kolenik
Šiviljstvo
JOKS d.o.o.
Igrajo
Plesalca
Nina Noč in Petar Đorčevski
Igralec
Jan Bučar