Evald Flisar

ENAJSTI PLANET / THE ELEVENTH PLANET

Gostuje gledališče Naye Natua, Kolkata, Indija
Najbolj edinstven vidik te igre je, da postavlja eksistenčna vprašanja v obliki duhovitih dialogov, na pol farsičnih odnosov in situacijske komike, kar zahteva najvišje mojstrstvo igralskih sposobnosti.

Haoai (Enajsti planet) je gledališka metafora, ki na kar najzanimivejši način razkriva absurdnost in krizo življenja v svetu brez sanj in želja. Tako trije protagonisti, v tem primeru trije večni potepuhi iz katerega koli mesta ali katere koli države, nočejo živeti v vsakdanjem svetu in si želijo poleteti na izmišljeni enajsti planet, kjer bodo lahko izpolnili svojo skupno željo – živeti idealno življenje. Da bi se njihove sanje uresničile, se lotijo izumljanja vesoljske ladje, ki jih bo ponesla v tisti tuji svet. Gre za zavestno utopijo, katere preživetvena sredstva pa vseeno delujejo, zato je resnična.

Predstava Haoai – po motivih drame Enajsti planet Evalda Flisarja, ki jo je prevedel in za indijsko okolje priredil Ratan Kumar Das, režiral pa Goutam Halder, je bila leta 2016 med predstavami 250 indijskih gledaliških skupin izbrana za uprizoritev na  nacionalnem festivalu 11. Mahindra Excellence in Theatre Awards, kjer so njeni ustvarjalci prejeli štiri glavne nagrade – za najboljšega režiserja, najboljšo igralko v stranski vlogi, najboljšega igralca v stranski vlogi in najboljšega scenografa.

Evald Flisar
90 min z odmorom
Režija
Goutam Halder
Dramaturgija
Ratan Kumar Das
Oblikovalec scene
Sanchayan Ghosh
Kostumografija
Dyuti Ghosh
Glasba
Surojit Chatterjee
Koreografija
Goutam Halder
Igrajo
Goutam Halder
Dyuti Ghosh
Santanu Ghosh