50. TSD - RAZSTAVA - Grumovi nagrajenci Na mestu ob 50. obletnici Tedna slovenske drame

50. TSD – Dodatni program - V sodelovanju z Mestno knjižnico Kranj, Tam Tam in MOK
Ulična galerija Grumovih nagrajencev Na mestu – ob 50. obletnici Tedna slovenske drame (3. 3. do 7. 4. 2020) pred Mestno knjižnico Kranj.

Razstava vseh dosedanjih Grumovih nagrajencev

Ulična galerija Na mestu pred knjižnico, na kateri bomo počastili dosedanje prejemnike Grumove nagrade. 

Razstava je nastala v sodelovanju z Mestno knjižnico Kranj, Tam Tam in Mestno občino Kranj.

O vsebini razstave:

Septembra 1978 v Glasu zasledimo zapis: »Pomembna novost je prav tako, da bo odslej teden slovenske drame to res dobesedno in ne teden slovenskih gledališč. Obsegal bo najrazličnejša slovenska dela, od dram do monodram in lutkovnih predstav. Teden slovenske drame je prav zato letos razpisal nagrade Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo, uprizorjeno, tiskano in predloženo komisiji pri Prešernovem gledališču. Rok še ni zamujen; za predložena besedila traja do 1. decembra letos, za uprizorjena in tiskana pa do 1. januarja 1979.« (H. Jelovčan, »Kaj je novega v kranjskem Talijinem hramu? Sedem premier za odrasle in mladino«, Glas, 8. 9. 1978)

Leta 1979 na Tednu slovenske drame prvič podelijo nagrado Slavka Gruma za najboljše izvirno dramsko besedilo, prejme jo Dane Zajc za pesniško dramo Voranc.

Doslej – do marca 2020 – je nagrado Slavka Gruma prejelo 23 avtorjev in avtoric za 46 dramskih del (največ nagrad, pet, je prejel Matjaž Zupančič). Le enkrat – leta 1997 – se je žirija odločila, da nagrade ne podeli.

Na praizvedbo čakajo še štiri nagrajena dela, največ uprizoritev na slovenskih poklicnih in polpoklicnih odrih pa so doživele igre Svatba Rudija Šeliga, Veliki briljantni valček Draga Jančarja in Moj ata, socialistični kulak Toneta Partljiča.

Med najbolj prevajane slovenske dramatike se uvrščajo Dušan Jovanović, Drago Jančar, Evald Flisar, Matjaž Zupančič in Simona Semenič.

Na mestu pred Mestno knjižnico Kranj