48. TSD - Delavnica dramskega pisanja

Že štirinajsta delavnica dramskega pisanja bo potekala pod vodstvom sodobnega poljskega dramatika Mateusza Atmana, ki izhaja iz mlajše generacije poljskih gledaliških ustvarjalcev.

Ena od osrednjih tem delavnice bo vzpostavljanje in spreminjanje hierarhij v ustvarjalnem procesu oziroma kako suvereno prehajati med različnimi oblikami in pozicijami dramskega teksta, po čemer je Mateusz Atman tudi poznan. Dramsko besedilo je po mnenju mentorja "pred-besedilo", saj se dokončno oblikuje šele v gledališkem ustvarjalnem procesu. Med vsebinskimi izhodišči delavnice dramskega pisanja bo tako preizkušanje različnih hierarhičnih modelov avtorstva (pozicija pisca, režiserja, igralca ali kolektiva kot avtorja predstave), vzpostavljanje kolektivne komunikacije kot ključnega elementa gledališkega procesa ter spodbujanje fleksibilnosti vseh ustvarjalcev v procesu. "Ko se pisec odloči delati na odru, postane proces vaj podoben eksperimentu ali potovanju – nikoli ne veš, kje se bo končalo," meni Mateusz Atman.

O mentorju

Mateusz Atman, rojen 1985 na Poljskem, deluje na področju kulture. Kot ustvarjalec uporablja različne medije in izrazna sredstva s področja uprizoritvenih umetnosti. Dela kot režiser, scenograf, avtor videov, pa tudi kot dramaturg, avtor scenarijev in besedil za gledališke in koreografske predstave, koncerte ter umetnosti na preseku instalacije in performansa. Sodeloval je z režiserji, kot so Wiktor Rubin, Weronika Szczawińska in Oliver Frljić. Redno sodeluje z Agnieszko Jakimiak, poljsko dramatičarko, dramaturginjo in režiserko.

Delavnica bo potekala:

v Prešernovem gledališču v Kranju: 23. marca 2018 od 10 h do 17 h

v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani: od 24. - 26. marca od 10 h do 17 h

v Prešernovem gledališču v Kranju: 27. marca od 10 h do 17 h

Mentor:
Mateusz Atman