ODPOVED PREDSTAVE

Predstava Judovski pes, ki bi morala v okviru Ta veselega dne kulture na sporedu nocoj, 3. 12., ob 20.00 v Stolpu Škrlovec, zaradi bolezni žal odpade.

Predstava Judovski pes, ki bi morala v okviru Ta veselega dne kulture na sporedu nocoj, 3. 12., ob 20.00 v Stolpu Škrlovec, zaradi bolezni žal odpade.

Obiskovalce, ki imajo vstopnice za nocojšnjo predstavo obveščamo, da jo lahko pri blagajni zamenjajo za vstopnico za ogled katerekoli druge predstave Prešernovega gledališča Kranj v mesecu decembru.

Zamenjava ni možna le za silvestrsko predstavo.

Za razumevanje se zahvaljujemo.

  - Prešernovo gledališče Kranj in Mini teater Ljubljana

 

 

Z odmevnim Judovskim psom na Ta veseli dan kulture


V ponedeljek, 3. decembra, na rojstni dan Franceta Prešerna, bomo Ta veseli dan kulture, ki po vsej Sloveniji že tradicionalno poteka pod pokroviteljstvom Ministrstva za kulturo, slovesno obeležili tudi v Prešernovem gledališču Kranj. Obiskovalcem bomo na široko odprli vrata našega hrama in jih ob 20. uri povabili v Stolp Škrlovec k brezplačnemu ogledu predstave Judovski pes, ki je požela veliko uspeha na gostovanjih v tujini. Ponovitev v Stolpu Škrlovec bo še v sredo, 12. decembra, ob 20. uri, v petek, 28. decembra pa bo na ogled na odru koproducenta, v ljubljanskem Mini teatru, in to v angleškem jeziku.

 


Predstava Judovski pes obravnava holokavst, ki je kljub zgodovinski distanci tudi danes zelo aktualna tema. »Holokavst je tematika, s katero se danes v svetu žal znova vse pogosteje soočamo, bodisi se srečujemo z njegovim zanikanjem bodisi z vnovičnim vznikom antisemitizma, o čemer priča tudi nedavni grozovit napad na sinagogo v Pittsburgu v  Pensilvaiji. Ob tem pa smo priča tudi najrazličnejšim oblikam nestrpnosti do 'drugačnih', zato se mi zdi, da se zgodovina ponavlja, in ta peklenski krog je treba ustaviti! Pa čeprav samo pri enem od gledalcev! Kot se zdi, se nismo ničesar naučili, takšne predstave pa uprizarjamo zato, da se zgodovina ne bi v tako kruti obliki ponovila. Tudi to je ena od oblik angažiranega gledališča, ki ozavešča in svoje poslanstvo v tem času in svetu jemlje skrajno zares,« je povedala Marinka Poštrak, vodja umetniškega oddelka in dramaturginja Prešernovega gledališča.




Judovski pes, prizor iz predstave, foto Miha Fras/Prešernovo gledališče


Uprizoritev, nastala po istoimenskem romanu izraelskega pisatelja Asherja Kravitza, se začne pred nebeškimi vrati, pred katerimi se po smrti znajdeta Jošua in njegov pes Kir; Bog psu ne dovoli, da bi vstopil v raj, saj je ta »rezerviran« samo za ljudi. Toda Jošua od Boga zahteva, da vanj spusti tudi njegovega najboljšega prijatelja, Kir pa Bogu pove svojo pretresljivo pasjo življenjsko zgodbo. Judovski pes je predstava o pogumu, želji po preživetju in dostojanstvu, predvsem pa zgodba o prijateljstvu, ki ne pozna meja in ki ga ne more ločiti niti nacizem niti smrt.

Na oder Prešernovega gledališča je Judovskega psa postavil izraelski režiser Yonatan Esterkin, ki je besedilo tudi priredil, prevedla pa ga je Katja Šmid. V vlogi psa Kira v slovenskem in angleškem jeziku nastopa Miha Rodman, dramaturginja predstave je bila Anja Krušnik Cirnski, video in zvok je oblikoval Vid Hajnšek, lektorica je bila Mateja Dermelj, glasova na posnetkih pa sta poleg drugih prispevala Robert Waltl in Polona Vetrih. Uprizoritev, nastala v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana, je premiero v Kranju doživela februarja 2017, od tam pa jo je pot vodila na številna gostovanja in festivale v tujini. Močno je odmevala na 6. mednarodnem gledališkem festivalu Kolkata v Indiji in v Gledališču Haifa v Izraelu, uspešno se je predstavila na Mednarodnem festivalu sodobnega gledališča WTF v Libercu na Češkem. Nedavno pa se je ekipa Prešernovega gledališča vrnila z 9. Mednarodnega gledališkega festivala monodrame, United Solo, ki poteka v New Yorku in velja za največji festival gledališke monodrame na svetu. Letos se je nanj uvrstilo 130 predstav s šestih celin.

 

Judovski pes na festivalu United Solo v New Yorku

Miha Rodman je s predstavo v angleškem jeziku v enem dnevu kar dvakrat nastopil v razprodani dvorani gledališča Theatre Row na 42. ulici. »Več kot očitno je bilo newyorško občinstvo, tako kot v Sloveniji in v Haifi v Izraelu, ob predstavi čustveno pretreseno in seveda navdušeno, saj so Miho Rodmana nagradili celo s stoječimi ovacijami, po njej pa je sledilo čakanje na igralca, na pogovor z njim in prošnje za avtograme. Zelo smo bili veseli, da si je predstavo ogledala tudi njena ekscelenca, gospa Darja Bavdaž Kuret, slovenska veleposlanica pri Združenih narodih, ki je za našo ekipo priredila sprejem in kosilo,« je vtise z zadnjega festivalskega gostovanja strnila Marinka Poštrak.


Brezplačne vstopnice za predstavo Judovski pes na Ta veseli dan kulture bodo pri blagajni našega gledališča na voljo od 1. decembra dalje, vnaprejšnje rezervacije pa niso mogoče. Vabljeni tudi na obe decembrski ponovitvi, v Kranju in v Ljubljani.