Nagovor direktorice PG Kranj

                          Prešernovo gledališče za prešernega duha

Zaupanje

V davnem 16. stoletju je veliki angleški dramatik William Shakespeare zapisal, da je ves svet oder, naša življenja pa teater. Ta tako velikokrat izrečena prispodoba je še kako sodobna tudi danes.

V življenju vsak dan igramo različne zasebne in družbene vloge, poosebljamo različne značaje in se spopadamo z različnimi usodami, pa se tega najpogosteje niti ne zavedamo. Glavno poslanstvo gledališča je – že od Shakespearovih časov naprej –, da družbi nastavlja ogledalo. Pokaže pomanjkljivosti, napake, groteske, pa tudi pozitivne plati, da bi se ljudje po potrebi lahko poboljšali. Da bi uzrli svoje značaje, namere in ravnanja ter jih po potrebi ≫polikali≪, kot si stoje pred ogledalom popravimo razmazano šminko, poravnamo gubo na krilu ali zategnemo kravato, ki je bila zavezana postrani. Za kaj takega pa je potrebna velika mera zaupanja – v takšna in drugačna ogledala.

V teh ≫turbo≪ naravnanih časih ima beseda zaupanje še posebej veliko težo. To ni enostavno. Žal se nam velikokrat zdi, da so okoli nas le slabi, pokvarjeni ljudje, a prav v teh časih duhovne in moralne krize je še toliko bolj pomembno, da si zaupamo in strnemo vrste ter sebi in drugim dokažemo, da smo skupaj močnejši. Zaupanje namreč zmanjšuje občutke strahu in nam pomaga, da ohranjamo dobre medsebojne odnose. Seveda pri tem ne mislim na slepo zaupanje, ko nekomu nasedemo, ne da bi se prepričali, ali si naše zaupanje sploh zasluži. Zdrava mera razuma pri teh stvareh ni nikakor odveč.

Verjamem, da si v Prešernovem gledališču Kranj zaupanje zaslužimo, saj se že leta trudimo, da bi s trdim delom in pokončno držo izpolnili svoje poslanstvo, ki je pripravljati profesionalno, kakovostno umetniško produkcijo, ter z gledalci zgradili most zaupanja do dobrih predstav. Nikoli ne obljubljamo salv smeha in odrešujoče sprostitve, vedno ponudimo le tisto, v kar trdno verjamemo in kar najbolje počnemo.

Tudi v letošnji gledališki sezoni bomo s predstavami spodbujali ustvarjalnost in razmišljanje, budno spremljali sodobno dramatiko, opozarjali na družbene krivice, odgovorno skrbeli za svoj kakovostni in kvantitativni razvoj … Vse to bomo počeli z mislijo na to, dragi naši obiskovalci, da boste po ogledu vsake naše gledališke predstave notranje bogatejši.

Dolgo nam že zaupate, mnogi leto za letom, še pred začetkom nove sezone, rezervirate svoje abonmajske sedeže v našem gledališču, za kar smo vam iz srca hvaležni. A zaupanje je lahko zelo krhka stvar. Ko je izgubljeno, ga je zelo težko spet pridobiti, česar se dobro zavedamo.

Zagotavljam vam, da ga tudi s programom letošnje sezone ne bomo zlorabili, kajti ≫iz take smo snovi kot sanje≪, kakor je prav tako nekoč zapisal Shakespeare.

Mirjam Drnovšček

direktorica